Sainsbury's Supermarket, Greenwich Peninsula

London

Sainsbury's Supermarket, Greenwich Peninsula

The organic building form and low-energy approach of the Greenwich Peninsula Sainsbury's store represents an innovative rethink of supermarket design. Designed by Chetwood Associates.

The project set out to incorporate low-energy technologies in the design of the store and it was launched as "Britain's first low-energy supermarket".

The development of the store addressed modern supermarket facilities for use by the population in and around the Greenwich Peninsula including the new catchment area of the Millennium Village and other recent residential developments. Sainsbury's marketing focus was on providing convenient shopping access and an expanded choice of goods to take a significant forward step in design innovation.

A network of pedestrian paths connects the store with the Millennium Village. Cycle-ways have been installed and the store is served by a dedicated bus-lane which runs parallel to, and directly in front of, the store entrance where there is also a covered bus stop. The car park has space for 500 cars, 10 motorcycles, and secure, covered cycle storage. Two display totems in the car park contain electrical supply points which enable customers with electrically powered vehicles to take energy free of charge.