Newton's Cove Coast Protection Scheme, Weymouth

About the Project

Project Information
  • Principal designer: Lewin Fryer and Partners
  • Client: Weymouth and Portland Borough Council
  • Principal contractor: Dean and Dyball Construction
  • Principal landscape architect: Enplan Landscape Architect
  • Contract value: £1.95 million

Newton's CoveNewton's Cove, located at the southern edge of the Nothe Peninsula, is a scheme devised to protect residential property at the same time as safe-guarding and enhancing important local geological environment.

Landscape architect Enplan, inspired by the view across Weymouth Bay of the Dorset coast's chalk cliffs, proposed features that mimic the outline of the facing cliffs of the Bay and the Isle of Portland.

Newton's Cove

The main returning walls were shaped and curved in two planes and faced in local Portland stone. This effect was further enhanced by using architectural lighting and landscape planting to strengthen a contemporary and continental feel for warm summer evening promenading.

In total, it was a sympathetic, sensitive, but necessary piece of work.

Newton's Cove

The Judges said:

"This scheme represents a vitally important contribution to the defence of the sea wall in Weymouth . But more than that, it is an excellent example of a contemporary promenade with a 'corniche' atmosphere."

In this section: