Login | Register

Commission for Architecture and the Built Environment

Stratford Station

London

Concourse spanning the tracks through the station
Stratford Station is a new surface level building comprising 4000m2 of internal accommodation, concourse and subways.

It serves as a terminus for the new Jubilee Line Extension to the London Underground. The building replaces a below ground station that served four separate lines: the North London overland rail service, which runs roughly north-south parallel to the Jubilee Line between Canning Town and Stratford; London Underground’s Central Line which runs east-west; the Great Eastern mainline rail service to Liverpool Street Station; and the Docklands Light Railway.

The project therefore involved provision of an interchange between existing lines and the new one. The station was also intended as a catalyst to regenerate the Stratford area.

The architects designed an elegant building, rectangular in plan, with a curved roof. The envelope is substantially glazed. The interior provides concourse accommodation on two levels, and access by tunnel to the Central Line and mainline service to Liverpool Street.




CABE home


Commission for Architecture and the Built Environment
1 Kemble Street, London WC2B 4AN