Abbotts Wharf

Tower Hamlets, London

Abbotts Wharf

The Limehouse Cut Canal and well-designed public spaces help to create an inclusive community at the Abbotts Wharf housing development. Designed by Jestico + Whiles.

Jestico + Whiles won the architectural competition to masterplan the brownfield regeneration project. Four residential blocks housing 201 units varying in storey height sit perpendicularly to the Limehouse Cut Canal providing views for each unit.  The canal is brought into the heart of the site, surrounded by a café and commercial units on the ground floor.  Pedestrian and cycle paths across the site provide good access to courtyards.

The facades of glass and steel balconies with coloured panels positioned irregularly are consistent throughout the elevations, making it difficult to differentiate between the half private, half affordable housing units.  The overall standard of fixtures and fittings creates an impression of a varied range of good quality homes situated within an inclusive community.

Hailed by the judges as a "pioneering development from a socially conscious developer", Abbotts Wharf has brought new life to a drab brownfield site. East Thames Group attribute initiative and control of the design process to a good working relationship with Jestico + Whiles, LB Tower Hamlets and Telford Contractors, and the overall success of the project.