This snapshot, taken on
07/01/2011
, shows web content acquired for preservation by The National Archives. External links, forms and search may not work in archived websites and contact details are likely to be out of date.
 
 
The UK Government Web Archive does not use cookies but some may be left in your browser from archived websites.

Jubilee Library, Brighton

Read the press release announcing the 2005 winner of the Prime Minister's Award

Read Tessa Jowell's PM's Award speech

About the Project

Project Information
  • Developer and investor: Investors in the Community
  • Principal designer: Bennetts Associates with Lomax, Cassidy and Edwards
  • Client: Brighton and Hove Council
  • Principal contractor: Rok
  • Principal engineer: SKM Anthony Hunts
  • Contract value: 8.115 million
Inside Jubilee Library

This 4,000m2 PFI project comprises a new public library, hotel, residential development, offices, retail and restaurants, with a masterplan based on a new public square and reinstatement of the original street pattern. It scores on a number of issues, not least sustainability.

Designed to achieve an 'excellent' BREEAM environmental rating, the library features low energy consumption, low embodied energy and recycled rainwater.

Jubilee Library

Heavy concrete mass was used for the structure to achieve thermal stability while local climatic conditions were relied upon to drive passive environmental control.

Innovation extended to the external wall, where the project used a local manufacturer of traditional 'mathematical' tiles was used, integrating them in a lightweight wall cladding system and giving the library a local feel that proved more economical than facing brickwork.

Jubilee Library

Ultimately, the scheme proved that, with a client clear about the need for high design values from the outset, a stylish library is possible.

The Judges said:

"This PFI project has given Brighton a long-awaited facility which has been designed and delivered with great flair."

In this section: